Önümüzdeki yıllarda neler yapmak istersiniz ? Okulunuzu mu bitirmeyi düşünüyorsunuz ? Kariyer planı mı yapacaksınız ? Peki bu planları yaparken hayatın akışına mı kapılacaksınız yoksa belirli plan program çerçevesinde mi olacak ? Bu yazımızda hedef nedir , hedef nasıl belirlenir , hedef belirlemenin önemi gibi hedef belirleme ile ilgili bilgiler aktaracağız.
Hedef Belirleme Nedir ?
Kişisel gelişim uzmanlarına göre, başarılı olmak istiyorsanız, öncelikle hedef belirleme ve belirlenen hedef için çalışma gerekir. Hedefler olmadan, bir odağınız ve yönünüz de olmaz. Hedef belirlemek, yaşamınızın gidişatını kontrol etmenize izin verir. Ayrıca, gerçekten başarılı olup olmadığınızı belirlemek için de size bir referans noktası sağlar. Hedef belirlemek, elde etmek istediğiniz şeyi dikkatli bir şekilde ele almanızı, düşünmenizi, doğru karar vermenizi gerektiren zorlu bir süreçtir.
Hedeflerinizden birinin bankada bir milyon dolara sahip olmak olduğunu düşünün. Bu hedefiniz aslında kendiniz için para biriktirerek bir servete sahip olmakla aynı şeydir. Bir diğer hedefinizin diğer insanlara yardım etmek, hayırseverlik yapmak olduğunu var sayalım. Belirlediğiniz bu iki hedef birbiriyle zıttır ve birinin gerçekleşmesi için diğerinden vazgeçmeniz gerekir. Yani bir hedef belirleme işlemi yaparken ikinci bir hedef belirleme işlemi ile çakışmamasına özen gösteriniz.
Hedef Nasıl Belirlenir ?
Hedef belirlemenin araştırma şirketleri tarafından kanıtlanmış 5 temel kuralı vardır.
1. Hedefiniz motive edici olmalıdır.
Motivasyon, hedeflere ulaşmanın ana kuralıdır. Belirleyeceğiniz hedefler sizi motive etmeli, gerçekleştiklerini düşündüğünüzde sizde heyecan uyandırmalıdır. Eğer hedefleriniz motive edici ise sonuca ulaşmak için çaba harcarsınız. Eğer hedefleriniz gerçekleştiğinde kazanacaklarınız sizde heyecan uyandırmıyorsa hedeflerinizi hayata geçirme şansınız zayıftır.
Hedefinizin motive edici olduğundan emin olmak için, belirlediğiniz hedefin sizin için neden değerli ve önemli olduğunu yazın ve kendinize şu soruyu sorun:
“Hedefimi başkalarıyla paylaşsaydım, bu hedefin gerçekleştirmeye değer bir hedef olduğuna inandırmak için onlara neler söylerdim?”
Hedefiniz ile ilgili umutsuzluğa düştüğünüzde, hedefinize olan ilginizi kaybettiğinizde veya hedefinizi gerçekleştirebileceğinize dair inancınızı yitirdiğinizde bu soruyu sorabilirsiniz. Vereceğiniz yanıtlar sizi tekrar harekete geçirecek, motivasyonunuzu arttıracaktır.
2. Hedefiniz açık ve iyi tanımlanmış olmalıdır.
Belirsiz veya genelleştirilmiş hedefler size yeterli bir yön sağlayamayacağı için yararsızdır. Koyduğunuz hedefi net tanımlayın. Net bir yol planı çizin ve plana sadık kalın. Doğru hedef belirleme bu şekilde yapılmalıdır.
3. Hedefiniz ölçülebilir olmalıdır.
Hedefiniz kesin ölçüler içermeli, hedefinizin sonucu da ölçülebilir olmalıdır. Hedefiniz “giderleri azaltmak” olduğunda, başarı oranınızı ölçmeniz zordur. Ancak hedefiniz “giderleri yüzde 10 azaltmak” olduğunda hedefinizin başarısını ölçebilirsiniz.
4. Hedefiniz ulaşılabilir olmalıdır.
Belirlediğiniz hedeflere ulaşmanın mümkün olduğundan emin olun. Ulaşamayacağınız bir hedef belirlerseniz mutlaka cesaretiniz kırılır ve kendinize olan güveninizi kaybedersiniz. Asgari ücretle çalışan bir kişi iseniz 1 sene içerisinde 3 milyon dolarlık özel jet satın alma gibi bir hedef belirlememeniz gerekmektedir. Örnek olarak 15 bin TL’lik bir araca gücünüz şuan yetiyorsa, 1 sene içerisinde birikim yapıp aracımı da satıp 50 bin TL’lik bir araç alacağım gibi bir hedef mantık koşulları içerisindedir. Çünkü hedefiniz ne kadar ulaşılabilir değil ise, hedefe yaklaşamadıkça planlarınızdan kopma ihtimaliniz yükselir.
5. Hedefinizin bir bitiş tarihi olmalıdır.
Hedefleriniz için bir bitiş tarihi belirlemeniz aciliyet hissinizi harekete geçirerek hedefinizi gerçekleştirmek için çaba harcamanızı sağlar. Böylece daha çok çaba harcayarak hedeflerinizin başarılı olma olasılığını arttırmış olursunuz.
Hedef nedir , hedef nasıl belirlenir , hedef belirlemenin önemi gibi hedef belirleme ile yazımızın sonuna sonuna geldik. Kariyer eğitimlerimiz ile ilgili bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz : http://diplomatakademi.com/kurs-kategori/kariyer-egitimleri/
[stars_rating_avg]