Nasıl ki bir vitrin, mağaza için müşterilerinin ikna konusunda çok önemliyse, bir TV’de yeni bir iş arayanlar için, işverenlerini ikna için o kadar önemlidir. İster şuan çalışıyor olun, ister iş arıyor durumda; iyi bir CV’yi her zaman hazır halde tutmanız sizi dilediğiniz iş için bir adım daha hedeflerinize yaklaştıracağını unutmayın. Bu yazımızda iyi bir CV hazırlamak için sizinle bazı tüyoları paylaşacak olsak da, şunu da mutlaka belirtmeliyiz : “Öncelik, sizin kaliteniz ve kapasitenizdir.” O yüzden biz anlatım, pazarlama ve sunum açısından önerilerde bulanacağız. Asıl işe sahip olacağınız kriter; o işteki yeterliliğinizdir. Yani liyakatiniz. Cv hazırlama rehberi yazımızda cv hazırlarken nelere dikkat edilmeli, cv hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, cv nasıl yazılır, cv nasıl olmalı, cv nasıl doldurulmalı gibi konulara değindik.
CV Hazırlama İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
CV her ne kadar yeni bir iş için sizin sunumunuz olsa da, bu sunumda samimi ve doğru bilgiler paylaşmak, ilerisi için kendi adınıza işleri zorlaştırmamak ve beklenmedik sürprizlerle karşılaşmamak için de çok önemlidir.
- Resmi bir evrak özeni gösterin. Genel evrak tipleri de iş dünyasında A4 kağıt üzerinde işlediği için, ilk tercih edeceğiniz ekipman sade bir A4 kağıdı olmalıdır.
- Şayet akademik bir geçmişiniz yoksa ideal bir CV en fazla 2 sayfa olmalı. ( Akademik CV’ler için kaynakçalar, makalelerinizden kesitler, detaylı referans görüşleri, ödüller, kitaplar, tezler gibi daha çok ilgi uyandırıcı paylaşımlar yapılacağı için, bu klasmanın dışında değerlendirilir. )
- Hikâye anlatmayın. Uzun yazılar, detaya gerek duyulmayan hususlarla daha ilk baştan insanları sıkmamalısınız. ( Her bir CV için değerlendirme yetkisi olan İnsan Kaynakları departmanı 1-3 dakika arasında zaman ayırmaktadır. )
- Resmi yazışma dilinin kalıbı olan birinci veya üçüncü kişi ağzından bir yazı düzeni oluşturun.
- Bilgisayar ortamında hazırlanan CV’ler de genel olarak haberleşme ve yazışma yazı stili olan Times New Roman veya Arial kullanılmalı. Ayrıca, herkesin kolaylıkla kelimeleri okuyabileceği punto olarak 11 veya 12 punto tercih edilmeli.
- Çok önemli noktalar dahi olsa, cümle ve kelimelerin altını çizmeyin. Elinizde koz olarak düşünebilirsiniz bazı özelliklerinizi, ama unutmayın sizin gibi onlarca hatta yüzlerce başvuru oluyor. Sizden daha iyileri var olabilir, bu kozu daha en başta harcamamalısınız. Zira, daha ön görüşmeleriniz ve mülakatlarınız olacak. ( Web sitesi adresleri veya dijital iletişim bilgileri hariçtir.)
- Konuştuğunuz dili yazıya aktarın, samimi ve tamda istenenleri belirtin. Ama imla kurallarını es geçmeyin.
- Başvurunuzla ilgili pozisyon için uygun bir ön yazı hazırlamalısınız. Değer katacağınıza inancınızı her zaman vurgulayın, ama tekrarlanan kelime ve cümlelerle değil.
- Referanslarınız, iş deneyimleriniz ve sertifika & kurs gibi noktalarda, ters kronolojik sıra uygulaması yapın. Yani, yakın zamandan uzak zamana doğru.
- Gündelik bir resminizden ziyade, daha resmi ve disiplinli bir profil resmi tercih edin. Takım elbiseli, gömlek ve kravatlı bir profil resmi bu tarz CV’lerde daima tercih edilmesi gereken bir profil resmi tarzı olmalıdır.
Hedeflerinize Göre Betimlemeler Yapın
Bu kısımlar, biraz daha iş deneyimleriniz, iletişim bilgileriniz, kısaca işten beklentileriniz, sizin iş ortamına katabileceklerinizle alakalıdır. Bu yüzden, yukarıdaki kurallar dışına çıkmadan bunları belirtmekte fayda var. Teknik bilginize önem gösterin. Başvuracağınız iş kolu, ofis ortamı dahi olsa, ofis içerisinde kullanabileceğiniz bilgisayar programları hakkında bilginizi, varsa sahip olduğunuz kurs ve sertifika bilgilerini detaylıca anlatın.
İş kolunuzun gereği olan insan ilişkileri, yabancı dil ihtiyaçlarının farkında olarak kapasitenizi anlatmaya çalışın. Örneğin, İngilizceyi okumak, konuşulurken anladığınızdan daha iyi değilse, puanlama sistemiyle ona 3 puan, konuşmanıza 5 puan verin. Ama verilen işin üstesinden gelebileceğiniz hissini verin.
Hobilerinizi sıradanlaştırmayın. Kitap okumak, temel bir hobi sıralaması elemanıdır. Onu şöyle zenginleştirebilirsiniz ; “Daha önce sinema ya da televizyondan derlemesini izleme şansını bulduğum şu tarz kitapları okumaktan zevk alırım.”
İletişim bilgilerinizi güncel tutun. Yazışma iş dünyasında çok önemlidir. Telefonla aranmayacak olsanız dahi, olumlu veya olumsuz dönüşleri her zaman e-mail üzerinden alabileceğiniz ihtimalini göz ardı etmeyin.
Bu yönlendirmelerle hazırlayacağınız bir CV’den olumlu bir dönüş alabileceğiniz garanti etmiyoruz. Ama birçok kurumsal şirketin insan kaynakları bölümü, bu tip acil ihtiyaçlar ya da yan kuruluşların insan kaynakları ihtiyaçları için her zaman ellerinde bir CV havuzu bulunduracağını unutmayın. O yüzden, ilk intibayı iyi bir şekilde karşı tarafa verebilirseniz, havuza dâhil edilecek dahi olsanız, üst sıralarda olacağınızı mutlaka göz önüne getirin.
Cv hazırlama rehberimizin sonuna geldiniz, kariyer hayatınızda sizlere başarılar dileriz.