Çocukken ilkokula yeni başladığınız o yılı hatırlayın. Henüz birinci sınıftaydınız ve 2. veya 3. sınıfa geçip geçemeyeceğinizi düşünmüyordunuz. Nasıl olsa zamanı geldiğinde oraya varacaktınız. Bunun için endişelenmiyor, boşuna kendinizi bununla meşgul edip üzmüyordunuz. Yetişkin olduğumuzda ise bireysel olarak gelişimimiz hakkında çokça endişeleniyor, her şeyi bir anda başarmak için farkında olsak da olmasak da kendi kendimize boşuna baskı yapıyoruz.
Oysa her insan kendine özgü bir gelişim aşamasına sahip. Hepimizin istekleri, yetenekleri, deneyimleri farklı… İster istemez kendimizi çevremizdeki insanlarla kıyaslasak da aslında bu kıyaslamalar gerçeği yansıtmıyor, bize bir fayda da sağlamıyor. Uzmanlara göre gelişimimizin hangi aşamasında olursak olalım şu 3 kural gelişim serüvenimizde hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor:
1. Şu an olduğunuz yerden başka bir yerde olmaya çalışmayın.
Bulunduğunuz yeri, sahip olduklarınızı kabullenin.
2. Hayatınızın bir sonraki aşaması için öngörüye sahip olun.
Böylece bir sonraki aşama için hazırlıklı olabilirsiniz.
3. Diğer insanlara ve içinde bulundukları gelişim süreçlerine karşı merhametli olun.
Herkesin kendine özgü bir kişisel gelişim yolculuğu olduğunu unutmayın.
Temelde her insanın yaşamında 5 temel gelişim aşaması var:
1. Uyku Aşaması
Bu aşamada insan uykudadır. Çoğu uzman bu aşamayı “kurban aşaması” olarak da adlandırıyor. Bu aşamada bizi korkularımız ve koşullarımız yönetiyor. Burada kurban rolünü oynuyoruz; hayatımızı değiştirmek için yeterli güce veya yeteneğe sahip olmadığımıza inanıyoruz. Kurban aşamasının en yaygın yan etkileri, başkalarını veya koşulları suçlamak, duygusal dengesizlik hali, korkular ve süre giden mutsuzluktur. Bu aşamanın bir noktasında hayatımızın kontrolünün aslında bizde olduğunu anlıyor ve diğer aşamaya yükseliyoruz.
2. Uyanış Aşaması
Genellikle başkalarından veya kendimizden sürekli bir şeyler bekleyip isteklerimiz gerçekleşmediğinde ve hayal kırıklığına uğradığımızda sonunda bir uyanış yaşıyoruz ve kendi kendimize neden sürekli bu hayal kırıklığını yaşadığımızı sormaya başlıyoruz.
Bu aşamada anlamaya başlıyoruz ki aslında yaşadığımız deneyimler rastgele başımıza gelmiyor, hepsinin gelişimimiz üzerinde bir amacı var. Bunu anladığımızda bu aşamada cevaplar aramaya başlıyoruz. Noktaları birleştirmeye başlıyor ve yaşamın aslında bir öğrenme ve gerçek özümüzü bulma yolculuğu olduğunu idrak ediyoruz. Birçok yeni anlayış kazandığımız bu aşama heyecan verici olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça acı verici deneyimler yaşadığımız bir aşama oluyor.
3. Tamamlanma Aşaması
Bu aşamada bilmekten yapmaya geçiş yapıyoruz. Eğer birçok konu veya olgu hakkında birçok bilgiye sahip olduğunuzu, ancak bu bilgilerin yaşamınıza yansımadığını düşünüyorsanız muhtemelen şu an bu aşamadasınız. Artık kollarınızı sıvamalı ve yapmanız gereken şeyleri yapmaya başlamalı ve harekete geçmelisiniz.
Bilmek ve farkında olmak, insanın gelişip dönüşmesi için yeterli değil. Bunun için hem inançlarımızı hem de davranışlarımızı değiştirmeliyiz. Yıllardır bozuk plak gibi zihnimizin gerisinde çalıp duran eski hikâyemizi bir kenara atmalı ve kendimizi yeniden programlamalıyız.
Bu aşamada duygularımız üzerinde çalışırız; eski yaralarımızı tedavi eder, eski hesaplarımızı kapatırız. Bizi artık tanımlamayan eski niteliklerimizi dönüştürür, yeni bakış açılarıyla kendimizi bir anlamda yeniden var ederiz.
Bu aşamada hayatımızdaki kendini sürekli tekrarlayan durumlara farklı tepkiler verme şansımız oluyor. Böylece geçmişten gelen, tekrar eden sorunlarımızı nihayet bilinçli tepkiler vererek telafi etme şansı kazanıyoruz. Farkındalığımızı yani bilgimizi eylemle birleştirebildiğimizde ise diğer aşamaya yükseliyoruz.
4. Kabulleniş Aşaması
Bilgimizi eylemlerimizle birleştirdikçe yeni alışkanlıklar kazanıyor, varoluşumuzun bu yeni biçimine alışıyor ve kabul etmeye başlıyoruz. Bu yeni varlığımız, gerçekte yeni değil, aslında bizim çok daha özgün ve gerçek halimiz.
Bu aşamada karşımıza çıkan her şeyi kabul etmeyi öğreniyoruz. Beklentiye girmeden, koşullarla veya insanlarla savaşmadan her şeyi bize geldiği haliyle kabulleniyoruz.
Bu aşama, dışımızdaki dünyayla savaşmayı bıraktığımız aşamadır. Kendimizle mutlu olabildiğimiz, dışımızdaki hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmadığımız bu aşamada artık kendi kendimizin kurbanı olmaktan kurtuluyoruz.
5. Paylaşma Aşaması
Bu aşama, sevgimizi paylaşma aşaması. Hepimizin içimizdeki sevgiyi diğerleriyle paylaşmasının birçok yolu var. Kimimiz şiir yazar, kimimiz nefis yemekler yapar, kimimiz resim yapar, kimimiz hayvanları kurtarır. Ama genellikle birçoğumuz diğer aşamaları tamamlamadan bu aşamayı gerçekleştirmeye çalışırız. Ancak bu işe yaramaz. Aslında diğer aşamaları tamamlayanlar içlerindeki sevgiyi gerçekten paylaşabilirler.
Tüm bu aşamaların her biri zengin öğrenme fırsatlarına ve kişisel gelişiminiz için harika armağanlara sahip… O yüzden hangi aşamada olursanız olun, ne yaşıyorsanız yaşayın, sadece size özgü eşsiz ruhsal yolculuğunuzda olduğunuzu ve biricik olduğunuzu sakın unutmayın.
İlgili diğer yazımız : Hedef Nasıl Belirlenir
Kişisel Gelişimin Aşamaları : 5 Maddede Kişisel Gelişim Süreci yazımızın sonuna geldiniz.
Kişisel gelişim eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız : http://diplomatakademi.com/kurslar/kisisel-gelisim-kursu-ankara/