Sınav Stresinin Üzerinden Nasıl Gelinir, Sınav Stresini Yenme Yöntemleri
Sınavların insanlarda bir stres kaynağı olduğu gerçektir. Sınav öncesinde yaşanan kaygılar bazı durumlarda sınavların önüne geçerek olumsuz ve başarısız sonuçların doğmasına neden olabilmektedir. Çünkü yaşanan stres ve kaygılar ders çalışmanızı engeller ve sizi yanlış yönlendirir.
Evet, sınav stresi, her talebenin bir realitesi… Sınavlar, gizemli ve bir o kadarda merak ettiğiniz sorularla dolu masanın başında sınav soruları çözme düşüncesi ile kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir. Teninizin terlediğini ve ağzınızın kuruduğunu hissedebilirsiniz. Tüm o korkuları ve sınav stresini basit yollarla yenebilirsiniz. İşte! Size sınav stresini yenmeniz için önemli tavsiyeler.
Sınav Stresini Yenmenin Yöntemleri
Sınav stresini ve kaygılarını yenmeniz, akademik geleceğiniz adına daha başarılı olmanız için size yardımcı olacaktır. Evet! İşte size, sınav stresini yenmenin yolları…
- Sınav esnasında panik veya heyecan sizi sarmışsa hemen birkaç kez derin bir nefes alın. Sonuçta gevşediğinizi ve normale döndüğünüzü göreceksiniz.
- Olumsuz düşüncelere kapılıp kendinizi strese sokmayın. Her daim olumlu düşünmeye gayret gösterin. Buna da kendinizi ikna edin. Aksi takdirde sınavlardan başarılı çıkmanız çok zor olacaktır.
- Unutmamak gerekir ki, sınavlar dünyanın sonu değildir. Sınav gününü kendinize zehir etmeyin. Fakat kendinizi de fazla gevşetip boşluğa sürüklemeyin. Yani boş vermeyin. Her zaman tedbiri elinizde bulundurun.
- Beyninizin tüm faaliyetlerini veya fonksiyonlarını geliştirmenin en iyi yöntemi egzersiz yapmanızdır. Egzersiz yaparak kan akışını hızlandırabilir ve bedeninizin ilgili kısmını harekete geçirebilirsiniz. Öte yandan egzersiz, bedeninizde ki endorfin oranını da arttırarak duygusal stres seviyesini düşürmesine de yardımcı olur.
- Kendinizi çok yormayın. Sınav kaygısını üzerenizde taşırken bir yandan boş bulduğunuz zaman dilimlerini de ders çalışarak değerlendirmeyin. Unutmayın beyin yorulursa fonksiyonlar zayıflayacak ve öğrenme süreci bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
- Öğrendiklerinizi pekiştireceğiniz bir arkadaş grubu olsun. Bu grup etüt, dershane, sınıf vb. gibi yerlerden oluşan bir çalışma grubu olabilir. Bu mümkün değilse en azından konulara hâkim bir arkadaş edinmeniz adınıza çok faydalı olacaktır. Çünkü iyi ders çalışan ve pek çok konuya hâkim bir arkadaş sizin sınav stresini yenmenize faydalı olabilir.
Öğrencilerin Okul Yaşamına Dair Tavsiyeler
Okul çağında öğrencilerin gündelik olarak yapa geldikleri bazı şeyler vardır. Arkadaşlıkları, ailevi meseleleri, sınıf ve oda arkadaşlıkları, ikili romantik ilişkiler ve bunların yanında yapması gereken pek çok sayıda ders ve ödevleri… Fakat eğitim ve öğretmenler hep bu sayılanların önünde olmak arzusunu taşır. Bu durumlarda doğal olarak derslere öğrenci kendini veremeyerek başarılı bir ders performansı çıkaramaz. Bundan dolayı öğrencinin hem lise hem üniversite yaşamı kâbusa dönüşebilir. Sürekli çalışsanız da eğer kaliteli ve yerinde etkili bir eğitim almıyorsanız dersler ve kitaplar sizin için birer stres kaynağı oluşturacaktır. Bu nedenden ötürü ilk etapta siz “akademik stres” denen olayla başa çıkabilmelisiniz!
Okulla veya derslerinizle aranızı bir türlü düzeltemiyorsanız öte yandan derslerinizle aranızdaki ilişki iyi değilse, gelecek için düşüncelerinizi ve hedeflerinizi yakalayamayabilirsiniz.
Dengeli beslenme ve düzenli uyku, spor ya da egzersiz yapmak, kişisel bakıma ve fiziksel görünüme özen göstermek gibi günlük yapılması gereken davranışlar sınav öncesi ve sınav zamanında stresinizi, kaygınızı ve heyecanınızı düşürmek hiç akıl edemeyeceğiniz kadar bir sonuç ortaya koyabilir. Örneğin, kaliteli ve güzel bir gece uykusu çektikten sonra hafif bir egzersiz yapıp arkasından ılık bir duş alsanız ve güzel bir kahvaltı yapmayı deneseniz kendinizi nasıl hissedersiniz? Emin olun! Ortada ne stres kalır ne sınav heyecanı…
Öte yandan sizi zorlayan ders veya dersler hakkında ayrıca o dersin öğretmeni hakkında bilgi toplayabilir ve siz de ona göre pozisyon alırsınız. Bu yardımı bir üst sınıf olan bir arkadaşınızdan veya birinden o ders ve öğretmeni hakkındaki tecrübelerinden istafade edebilirsiniz.
Sınav Haftası Neler Yapılmalı?
Sınav heyecanı, kaygısı ve stresi, sınav haftası yaklaştıkça kendini hissettirir. Hatta her geçen zaman şiddetini daha da artırır. Son hafta ise doruk noktasına ulaşır. Bundan dolayı olumsuz ve başarısız bir sınav haftası geçirmek istemiyorsanız sınav haftasında neler yapmalısınız gibi soruların cevaplarını sizle paylaşıyorum. İşte size sınav haftasında yapmanız gerekenler…
- Mutlaka bir plan yapın ve plan dâhilinde ilerleyin. Örneğin ne zaman uyuyacaksınız, ders saatlerinizin zamanı, ne zaman yemek yiyeceksiniz, ne zaman dinleneceksiniz gibi buna benzer günlük yapacağınız faaliyetlerinizi plana işleyin. Stresiniz bu plan sayesinde unutulup gidecektir.
- Bir süre yalnız kalmayı tercih edin; okuduğunuz okuldaki diğer öğrencilerde sizin gibi sınavlara hazırlanıyor. Siz de kendinize aşırıya kaçmadan bir süre vakit ayırarak bir zaman yalnız kalmayı deneyin. Kendinizle baş başa kalın, yürüyüşe çıkın, doğayla iç içe olabileceğiniz güzel ve ferah bir mekânda kendinize dondurma veya kahve ısmarlayın. Böylelikle en azından bir süre sınav haftası düşüncesinden kendinizi kurtarabilirsiniz.
- Evinizde ve elinizde bulunan tüm teknolojik aletleri bir kenara bırakın, kumandayı ve bilgisayarı kullanmayın. Sessiz ve sakin bir odada veya ortamda kendi kendinizi dinleyin. Ruhunuzu dinlendirin. İsterseniz içinizden geldiği gibi dua edin. Öte yandan sizi rahatlatan ne varsa onları deneyin. Sizin gayeniz on veya on beş dakikalığına ruhunuzu, zihninizi ve bedeninizi rahatlatmak ve sakinleştirmektir. Kısacası kendinizi adeta şarj eder gibi yeniden doldurun.
- Sınav öncesinde sizi eğlendirecek ve güldürecek etkinlikler yapabilirsiniz. Örneğin komik videolar izleyebilir, sevdiğiniz eğlence değeri yüksek bir dergiyi okuyabilirsiniz ve sizi güldürmeyi başarabilecek bir arkadaşınızla görüntülü görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunları otuz dakikaya çok rahat sığdırabilirsiniz.
- Bir çok derdin olduğu gibi stresin de panzehiri spor yapmaktır. Spordan kastımız bisiklet sürme, yürüyüş yapma ve hafif koşu gibi spor türlerini kastediyoruz. Eğer sizin için de mümkünse doğa sporu yapmak en iyisidir. Spor yapmak insanı rahatlatarak diğer yandan da enerji vermektedir.
- Bir spor müsabakası izlemek, size, ders kitaplarının vermiş olduğu sıkıntıyı üzerinizden artmanıza yardımcı olabilir.
- Çözüm odaklı bir yaşamınız olsun ve anında sorunlara çözüm bulun. Asla ertelemeyin.
- Zamanınızı iyi yönetin ve verimli kullanın. Çünkü siz zamanla yarışıyorsunuz. Gireceğiniz sınavda bir zaman dâhilinde yapılacaktır. Onun için neye ve nasıl çalışacağınıza ve ne kadar zaman ayıracağınıza iyi karar verin. Konuların ağırlığına göre bazı konulara fazla zaman ayırmak gerekirken bazı konulara az zaman ayırmanız gerekecektir. Bu zaman ayarlamasını iyi yapmalısınız.
Gireceğiniz her sınav birer heyecan ve stres nedeni olabilir. Üstelik gireceğiniz ders zor ve o dersten de yüksek not almanız gerekiyorsa sizdeki streste tavan yapabiliyor. Tüm bunları bir tarafa atıp sınavlardan daha önemli bir kişi olduğunuzu düşünün. Aynı zamanda unutamayın ki, sınavlar “kıyamet habercisi” değildir!