Üniversitede Almanca bir bölümde veya Almanca Öğretmenliği bölümünde okumak isteyenler için Alman dili hakkında yüzeysel bilgiler içeren yararlı olacak bir yazı ile karşınızdayız.
Alman dili Almanya, Avusturya, İsviçre gibi büyük ülkelerde konuşulan Hint-Avrupa dillerinin Cerman koluna bağlı bir dildir. Yaygın olarak konuşulmasının yanı sıra sistematik bir dildir.
Telaffuzu kaba gibi gözükse de kolay anlaşılabilir. Almanca’da Fransızca’da olduğu gibi isimlerin başlarında artikeller bulunur. Bunlar; der, die ve das’tır. Artikelleri ezberlemek bir çok kişiye başta zor gelebilir fakat kelimelere ve seslere kulağınız alıştıkça bunlar zamanla yerine oturacaktır.
Buna karşın zaman formları az ve basittir ama ezber gerektir. Alfabe Latin alfabesidir ve Türkçe’den farklı olarak büyük farklılıklar barındırmaz. Bazı kelimeler İngilizce’ye farklılık gösterirken öğrenme aşamasında çoğu kelimelerle ilk kez karşılaşacağınızı da şimdiden söyleyelim. Aynı zamanda Almanca öğrenildiğinde Flemenkçe yani Hollandaca öğrenmek de kolay olacaktır çünkü okunuşu çok benzemektedir.
Bu yazımda üniversite bölümü olarak Almanca Öğretmenliği derslerinden kısa bilgiler vereceğim: Alman Dili Eğitimi bölümüne aday öğrenci İngilizce veya Almanca LYS ile girebilir, buna okullar kendileri karar verirler; bunun için daha detaylı bilgi için aday öğrencinin ÖSYM’nin sayfasına bakmasında fayda var. Öğrenci bu bölüme girdiğinde; ilk aşamada bu bölümde okumak isteyen öğrencinin Almanca’yı bilip bilmediğini ölçmek adına bir sınav yapılır. Bu sınavdan sonra eğer öğrenci bu sınavı geçemezse; bir veya iki yıl süresince Almanca hazırlık sınıfında okumak zorunda kalıyor.
Hazırlık okuyan öğrenci, bu dilin en başından genel olarak B1 kuruna kadar eğitim alıyor. Bölüm 4 senelik bir bölüm iken hazırlıkla birlikte 5 sene oluyor, bilginize. Ülkemizde Almanca dersi liselerde ikinci dil olarak zorunlu verilmektedir. Orta ve ilkokul seviyesinde genelde kolej, özel okul ve yabancı okullarda verilmektedir.
Devlet okullarında öğretmen olmak için kişinin KPSS ve yeni düzenlemeyle Almanca YDS’ye girmesi gerekiyor. Almanca Öğretmenliği’nin yanı sıra Alman Dili ve Edebiyatı ve Mütercim-Tercümanlık bölümleri de okunabilir ayrıca ülkemizde bazı mühendislik bölümleri de Almanca eğitim vermektedir.
Almanca Öğretmenliği mezunları aynı zamanda noter onayının ardından Yeminli Çevirmenlik de yapabilirler ve Ankara’da yaşayan bir mezun, Ankara almanca kursu eğitimleri veren şirketlerin bünyesinde çalışabilirler. Bu bilgiler ışığında tercihlerini Almanca eğitimden yana kullanacak bütün arkadaşlara şimdiden başarılar dileriz.
[stars_rating_avg]