Kendini Tanıtma Yazısı

Kendini Tanıtma Yazısı Nedir?

Yeni mezunsunuz iş başvurusunda bulunacaksınız, veya çalıştığınız yerden ayrıldınız yeni bir firmaya başvuracaksınız, ihtiyacınız olan en önemli hususlardan biri de sizi anlatan kendini tanıtma yazısı olmasıdır. İlk intibanın oldukça önemli olduğu iş hayatında, ilk etapta kendinizi en iyi şekilde nasıl tanıtırsanız, o kadar ciddiye alınacak ve belki de hayatınızı değiştirecek kariyeri bu sayede yakalayacaksınız. Bu yazımızda Kendini tanıtma yazısı nedir Kendini tanıtma yazısı nasıl yazılır , kendini tanıtma cümleleri ve kendini tanıtma örnekleri paylaştık.

İnternette takılırken karşınıza uzun bir metin çıktığını düşünün, hızlı tüketimin ayyuka çıktığı, videoların bile 6 saniyeye düştüğü günümüzde, bu uzun metnin ilk paragrafı hatta ilk birkaç cümlesi sizin ilginizi çekiyor ise, siz metni geri kalanını okumaya karar verirsiniz. Bu durum kendini tanıtma yazıları için de geçerlidir.

Tavsiye Eğitim : 

kişisel gelişim kursu ankara

Bu makalemde en iyi kendini tanıtma yazısı nasıl yazılır örneklerle açıklamaya çalışacağız.

Öncelikle, insanın kendini tanıtma yazısını en etkili şekilde yazabilmesi için öncelikle kendini en iyi şekilde tanıması gerekmektedir.

Kendini tanıtma yazısı
Kendini tanıtma yazısı
  • İnsan herşeyden önce artı ve eksi yönlerini iyi bir şekilde bilmelidir. Gerek eğitim gerek tecrübe yolu ile öğrendiklerinin farkında olması gerekir.
  • Yeteneklerinin, yatkın olduğu konuların ve yapamadığı konuların farkında olmalıdır. Diğer bir deyişle kapasitesini bilmelidir.
  • İhtiyaçlarını ve ne istediğini bilmelidir.
  • Bunların yanı sıra değer yargılarını, hayatına yön veren ve aldığı kararlarda etkili olan hususların temelindeki inanç ve değerleri bilmelidir.
  • Kendini tanımalı kişisel gelişimini tamamlamış olmalıdır.

Kendini en iyi şekilde tanıyan insan, kendini en rahat bir şekilde tanıtacak ve dolayısı ile bunu rahatça kağıda dökebilecektir.

Kendini Tanıtma Yazısında Neler Olmalı

  • İsim, soyisim, doğum tarihi, askerlik durumu (yaptı,muaf,tecilli), iletişim numaraları ve mail adresi
  • Giriş olarak tecrübe sahibi olduğunuz konuların kısaca bir özeti.
  • Kariyerinizin ilerleyen dönemileri için koyduğunuz hedefler ve gelecek planlarınız
  • Eğer çalışma geçmişiniz varsa, son çalıştığınız işyerinden başlayarak şirket adı, çalıştığınız pozisyon ve bu işyerindeki sorumluluklarınız
  • En son mezun olduğunuz okuldan başlayarak bu okulların adları ve bitirdiğiniz bölümler
  • Varsa aldığınız sertifikalar, katıldığınız seminerler veya aldığınız diğer eğitimler
  • Anadilinizden başka bir dil ( yabancı dil) biliyorsanız bu diller ve yeterlilik seviyeleriniz
  • Varsa referanslarınız, adı-soyadı, çalıştığı şirket ve iletişim numarası
  • Ön Yazı. Kendini Tanıtma Yazılarının en önemli bölümlerinden biri de ön yazılardır. Önyazının kısa ve net olması, hedefi 12’de vurması gerekir. Başvurduğunuz şirkete yapabileceğiniz olası katkılar, deneyimleriniz, başvurduğunuz pozisyona neden sizin en uygun kişi olduğunuz gibi konular önyazıda belirtilebilir. Kısacası, işe alınabilme adına yazabileceğiniz, en ufak dahi olsa katkısı olacak , absürd ve gerçekdışı herşey hariç, ek bilgilerdir.

Kendini Tanıtma Yazısında Artı Yönlerinizi Vurgulayın

Size artı değer katacak herhangi bir yönünüz, ekstranız varsa bahsetmekten çekinmeyin. Bu bitirdiğiniz üniversite de olabilir, bildiğiniz program da olabilir, konuşabildiğiniz bir yabancı dil de olabilir. Artılarınızın üzerine gidir. Mesela, iyi bir üniversiteden mezun olduysanız bunu belirtmekten çekinmeyin, örneğin ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe vb. gibi. Alanında yetkin ve geçerli bir kurumdan aldığınız bir sertifika da varsa göğsünüzü kabartarak kendini tanıtma yazısı nda bunu bulundurun.

Kendini Tanıtma Yazınızda İş Tecrübelerinizden Bahsedin

Önceki çalıştığınız firmalarda yaşadığınız tecrübeler, yakaladığınız başarılar, katıldığınız konferanslar, sunumlar, işyerinize yaptığınız katkı, işinize verdiğiniz değer gibi tecrübeler size avantaj sağlayacaktır.

Kendinizi Tanıtırken Projelerinizden Bahsedin

Projeler, bitirilen okul, katıldığınız seminer, aldığınız sertifika vb. kadar hatta daha fazla hayati önem taşımaktadır. Bir yazılımcı öğrenci düşünün ki ODTÜ’den mezun olmuş. Kafa zehir. Ancak iş tecrübesi, piyasa tecrübesi yok ve okurken katıldığı seminerler, aldığı sertifikalardan başka elle tutunur birşeyi yok. Okul döneminde notlarına ve derslerine odaklandığı için elle tutulur ve çalışır bir projesi de yok. Bu öğrencinin en büyük avantajı, kendisi gibi yeni mezun ancak daha alt seviye üniversitelerden mezun arkadaşlarına karşı olacaktır. Diğer yandan herhangi bir üniversite okumamış, seminer yüzü görmemiş ancak yine kafa zehir bir arkadaş düşünün. Bu arkadaş da kendini küçüklüğünden beri bilgisayara yazılıma programlamaya vermiş, kod yazmayı sökmüş, php’yi içmiş, laraveli yutmuş, aspyi dil altı yapmış. Küçüklü büyüklü firmalara işler yapmış, çalışır projeleri var. Özel sektörde ODTÜ mezunu arkadaşa göre çok daha avantajlı olacaktır.

Bu nedenle kendini tanıtma yazısı yazarken projelerinize de bir hayli önem vermeli, varsa projelerinizden bahsetmelisiniz. Proje önemlidir. Proje is the king. Proje hayat kurtarır.

Kendini Tanıtma Yazısını Sunacağınız Karşı Tarafı Araştırın

Evet araştırın. Bir firmaya kendinizi tanıtacak yazı sunacaksınız. O firma hakkında da detaylı bilgi sahibi olursanız işiniz elbetten çok daha rahat olacaktır. Firmanın daha önceden yaptığı başarılı işler, toplumsal duyarlılıklar gibi konuları araştırıp öğrendiğinizde, neden sizi işe almalıyız sorusuna verecek avantajlı bir cevabınız olur. Örnek olarak, American Time firmasına başvuruda bulunacaksınız ve American Time firmasının başarıları arasında birebir ingilizce kursu kelimesinde googleda ilk sırada olmak var. Başvuru yaparken, ben de birebir ingilizce dersleri verme konusunda oldukça istekliyim ve sizin bu konuda ilk sırayı çeken firma olduğunuzu biliyorum. Bu da benim çalışabileceğim en iyi firmanın sizin firmanız olduğunun bir göstergesi.

Üniversitede Almanca ile ilgili bölüm okumak isteyenler için

[stars_rating_avg]

Hemen Başla

Dil Öğrenmek Çok Kolay

Hemen Bizimle İletişime Geçerek Dil Öğrenebilirsiniz. Kariyerinizi Birlikte Planlayalım.

Filiz Erdal
Filiz Erdal
2024-02-05
İtalyanca eğitimim için tanıştığım dil kursunu kesinlikle tavsiye ederim. Öğretmenim Barış Bey, İtalyanca alanındaki uzmanlığı, bilgi ve deneyimi ile bu süreci başarıyla tamamlamamı sağladı. Kendisiyle geçirdiğim süre boyunca konusundaki uzmanlığından büyük fayda sağladım. Değerli sabrı ve emeği için çok teşekkür ederim.
Mud Crab
Mud Crab
2024-01-16
Geçen sene Ekim ayında kursa kayıt olurken Almanca A1-A2-B1 beraber kayıt oldum. Fiyat olarak daha önce gezdiğim kurslardan daha avantajlı olmuştu. Şu anda A1 seviyesini bitirmiş durumdayım. Kurstan aldığım verimden memnunum. Hocamız derslerinde gidişata ve seviyemize göre anlatım yapmaya özen gösterdi. Menschen kitabı üzerinden öğretim yapıldı. Sınıflar 8 kişilik ve gayet temiz. Kurs sırasında bize ilgi ve emeğini esirgemeyen Öğretmenim Pınar Hanım ve de Esra Hanıma çok teşekkür ediyorum.
Cemil Özer
Cemil Özer
2023-07-31
Diplomat Akademi'den beklediğimden fazlasını alma imkanını buldum. Hocalarımıza ve güler yüzü ve her işi kolaylaştırmayı bilen tutumu için Hüseyin Bey'e teşekkür ediyorum.
Selen Özçep
Selen Özçep
2023-07-30
Dil egitimlerinde gayet iyi bir kurum.
Gonca Tuncer
Gonca Tuncer
2023-07-28
Ankara’da Almanca kursu arayanlar için, kesinlikle tercih edilmesi gereken bir yer. Son derece ilgili bir kurum.
ONLINE Randevu İle %5 İndirim Kazan

4.990₺'den Başlayan Fiyatlarla

Yabancı Dil Kursu ve Kariyer Planlama için Harika Bir Fırsat

İletişim
4490₺'den Başlayan Fiyatlar
almanca kurs

Tam Zamanı